top of page

Vijvers

Een vijver kan een sieraad voor uw tuin zijn. maar ook een ergernis. Bij de aanleg moet men eerst weten wat voor vijver willen: een gemengde vijver met b.v goudvissen of een koi vijver deze vijver hebben allebei een andere aanpak bij de aanleg nodig.

Vijvers algemeen

Als eerste de plaats van de vijver: half zon, half schaduw is idiaal bij voorkeur liever niet onder bomen De diepte: liefst minimaal 120cm als diepste punt voor het overwinteren van de vissen. Bij een goed aangelegde vijver is er geen filter nodig, maar het altijd beter bij een nieuwe vijver eerst laten rijpen voor men er vissen in zet

Koivijvers

Koi karpers worden gezien als ware huisdieren die een band opbouwen met het baasje.Een koivijver bouwen vraagt ook veel kennis van aanpak. Het is niet zomaar een gat in de grond.Koikarpers verlangen een goede waterkwalitiet, waar we dus voor moeten zorgen..Ook de huisvesting van deze dieren vraagt om kennis om alles naar behoren te laten werken: kennis van verschillende filtertecnieken, hun voor en nadelen,

de kennis van de verschillende randaparatuur, waterkwaliteit en het testen van waterwaarden. De ervaring van 18 jaar koikeeping is bij ons aanwezig

Vissen in onze vijver

Voor inlichtingen kunt u ons bellen of mailen

0418 662601

mobiel 0654614589

email info@ardoraflora@.vpweb.nl

Beknopte uitleg van koivijver

Voor er de schop in de grond gaat bekijk de plaats waar de vijver zal moeten komen. Het mooiste is de vijver zo te leggen dat we er ook nog zicht op hebben als we in de woonkamer zitten en met mooi weer een terras er bij.

Maak de vijver voor koi's zo groot mogelijk en zo diep mogelijk een diepte van 120 cm is minimaal maximum diepte bestaat niet maar 180cm á 200cm is een goed gemiddelde.( houd hier rekening mee als u kleine kinderen hebt)

We kunnen de vijver op maaiveld hoogte houden of we laten er boven uitsteken (opmetselen) heeft onze voorkeur er waait minder zand en rommel in het water en we kunnen de vijver dieper maken is ook veiliger.

In een koivijver maken we altijd gebruik van een bottumdrain is een soort afvoerputje op de bodem van de vijver die met een 110mm buis richting filterput gaat afhankelijk van de grote van de vijver kunnen er meerdere nodig zijn. Skimmers wel of niet wij raden het altijd aan het onderhoud wordt er makkelijker van vooral in de tijd dat het blad van de bomen valt en met bloesem val wij sluiten een skimmer altijd op een aparte lijn aan om het filter te ontlasten.

Filters zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten b.v meerkamerfiter beatfilter trikkelfilter. Meerkamerfilters werken goed maar zijn groot en vragen veel ruimte Beatfilter zijn compact vragen zo'n 1,5 m2 plaats Trikkelfilter staat bijna altijd in het zicht denk er ook aan dat in de winter de filters gespoeld moeten worden

Beatfilter en zandfilter met zwembadpomp

 Welke filter u ook kiest zorg altijd voor een circulatie leiding als er onverhoopt met medicijnen moet worden behandeld gaat uw bacteriecultuur van uw filter niet dood omdat het water van de filters niet in contact komen met het vijverwater voorzie elke leiding van een afsluiter.

Pompen keuze genoeg maar ook een paar stelregels kies voor een pomp met genoeg capaciteit stelregel de vijver inhoud moet eenmaal in de twee uur door het filter zijn geweest liever overcapaciteit dan er onder een grote pomp kan men knijpen (afsluiters of kogelkraan) kijk naar de lagering de beste lagers zijn van ceramiek slijt vast bedenk wel dat de pomp 7 dagen per week 24 uur per dag draait De meeste voorkomende problemen waar wij op stuiten is men koopt een pomp voor leuke prijs naar een 1,5 jaar pomp kapot of men schrikt van de afrekening van electrischteit kijk naar kwaliteit en verbruik.

De volgende problemen waar wij regelmatig op stuiten vijver inhoud als we de water waardes moeten bijsturen of met medicijnen moeten behandelen voor de vijver met leidingwater wordt gevuld schrijf de meter stand op bij het stoppen weer op schrijven trek de twee van elkaar af en u hebt de aantal m3 inhoud van de vijver kleine moeite groot plezier.

Dit was een beknopte opsomming van een koi vijver maar als u vragen hebt omtrent het aanleg of onderhoud van uw vijver bel of mail ons wij geven u een goed en eerlijk advies ook voor levering van randapparatuur die het beste is voor uw wensen en situatie.

Onderhoud

dagelijks controleren van de vissen in gedrag

voer de vissen 4 x per dag afhankelijk van de watertempratuur

let in de zomer op voor aan groeiende draad algen verwijder deze

Wekelijks de filters spoelen skimmers het mandje leeg halen en reinigen borstels uitspoelen als er een koi die verwondingen heeft vangen en (laten) behandelen vijver vullen met vers leidingwater max 10% vijver inhoud

Maandelijks controleren van de waterwaarden en corigeren

vijverboden schoon zuigen met vijver stofzuiger vooral bij grote vijvers dit apparaat is prijzig u kunt ze bij ons huren of door ons laten verzorgen

Wij hopen u een indruk te hebben gegeven wat er bij komt kijken bij een koivijver wat aanleg en onderhoud betreft

bottom of page